Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!

NOS

NOS Nieuws NOS Nieuws

 • Rechter tikt Zaans ziekenhuis op de vingers bij uitbraak bacterie
  on januari 22, 2020 at 1:29 pm

  Het Zaans Medisch Centrum heeft Pharmafilter, een leverancier van zuiveringssystemen voor ziekenhuizen, ten onrechte in een kwaad daglicht gezet. De rechtbank heeft het ziekenhuis opgedragen om een persbericht over maatregelen tegen de uitbraak van een antibiotica-resistente darmbacterie te rectificeren. Het ziekenhuis liet in september weten rigoureuze stappen te zetten bij het bestrijden van de resistente bacterie. Zo wilde het ziekenhuis overgaan op een ander systeem voor afvalverwerking. Het ziekenhuis maakt sinds 2017 gebruik van een afvalverwerkingssysteem dat afval vermaalt. In een persbericht schreef het ziekenhuis dat het systeem pulp produceert die op allerlei plekken in het rioolsysteem van het ziekenhuis verstoppingen veroorzaakt, waardoor er een groter risico op verspreiding van de bacterie bestond. Kort geding Pharmafilter weerspreekt dat de bacterie iets met het systeem te maken had en spande een kort geding aan, schrijft NH Nieuws. Zo legde het Zaans MC volgens de leverancier ten onrechte een verband tussen de uitbraak van de bacterie en het afvalverwerkingssysteem. De rechter noemt het persbericht van het Zaans MC “ongenuanceerd en onevenwichtig” omdat het ziekenhuis zijn eigen aandeel in de verstoppingen van de riolering in het midden heeft gelaten. In het persbericht staat volgens de rechtbank niet “dat de reinheid en functionaliteit van het riool en de aard van het afval dat in de vermalers wordt gegooid ook van invloed zijn op de verstoppingen”. Het Zaans MC heeft na de uitspraak de rectificatie op de website geplaatst. Resistente bacterie Sinds februari 2018 is de resistente darmbacterie Citrobacter freundii inmiddels bij 46 patiënten aangetroffen. De bacterie heeft een gen bij zich, NDM, dat ervoor zorgt dat alle gangbare antibiotica geen effect hebben. Een patiënt die een infectie opliep door de bacterie is overleden.

 • Monty Python-acteur Terry Jones (77) overleden
  on januari 22, 2020 at 1:16 pm

  De Britse Monty Python-acteur en auteur Terry Jones is gisteravond op 77-jarige leeftijd overleden, meldt zijn agent aan de BBC. Hij leed al sinds 2016 aan een vorm van dementie, een hersenziekte die onder meer zijn spraak aantastte. Jones stond aan de wieg van de Britse populaire absurdistische serie Monty Python’s Flying Circus die vanaf de jaren 70 op tv was en vele keren werd herhaald. De zin “And now for something completely different” werd klassiek. “Terry is overleden na een lange, extreem dappere, maar altijd humoristische strijd tegen een zeldzame vorm van dementie”, staat in een verklaring. “We hebben allen een aardig, grappig, warm, creatief en oprecht liefhebbend mens verloren. Zijn compromisloze individualiteit, ongenadige scherpzinnigheid en uitzonderlijke humor hebben miljoenen mensen decennialang plezier geschonken.” Regisseur van Monty Python-films Al voordat hij grote faam verwierf met Monty Python speelde Jones in een aantal comedyprogramma’s. Naast zijn werk voor de vermaarde serie was Jones ook schrijver en regisseur. Zijn regiedebuut maakte hij als co-regisseur voor de film Monty Python and the Holy Grail, de eerste film van het gezelschap. Hij regisseerde ook twee van hun latere films Life of Brian en Monty Python’s The Meaning of Life. Jones was afgestudeerd als historicus aan de universiteit van Oxford. Vanuit die achtergrond maakte hij ook documentaires en schreef hij boeken over de Middeleeuwen en de antieke oudheid. Hij laat een vrouw en drie kinderen na, van wie twee uit een eerder huwelijk.

 • Elektrische fiets maakt vak van fietsenmaker weer sexy
  on januari 22, 2020 at 1:00 pm

  Nog maar vijf jaar geleden overwoog de mbo-opleiding tot fietstechnicus om te stoppen wegens gebrek aan belangstelling, maar nu is de opleiding tot fietsenmaker een van de snelstgroeiende studies aan het ROC Noorderpoort in Groningen. Het is vooral de doorbraak van de elektrische fiets die voor die omslag heeft gezorgd, “We verwachten een enorme groei”, zegt docent Jop de Ruijter bij RTV Noord. “De stad wordt auto-onvriendelijk gemaakt. De hele toekomst moet duurzamer. We verwachten veel van onze nieuwe opleidingen.” In 2014 kreeg het ROC nog maar een handjevol aanmeldingen voor de opleiding tot fietsenmaker. “Een fietsenmaker had een imago dat het niet sexy is. Toen was iedereen nog niet echt met elektrisch bezig. Het was gewoon het repareren van een fiets”, aldus De Ruijter. Veel kandidaat-fietsenmakers kozen liever voor de opleiding tot auto-technicus. Elektrische fietsen zijn leuker Het tij is nu gekeerd. “Ik vind elektrische fietsen leuker dan die andere fietsen. Het is interessanter. Je kunt er meer uit halen met software en zo; storingen verhelpen”, zegt Bjarne de Vries (17). Hij is een van de 46 studenten die een werk-leertraject volgt aan het ROC Noorderpoort, De Vries, maar ook alle andere studenten zijn nu al zeker van een baan. “Ik kan ze zelf niet allemaal gebruiken, maar voor iedereen is er wel een baan”, reageert Matthijs Vels van Bike Centre Dik, een fietsenwinkel in Groningen. Hij schat dat ongeveer de helft van alle verkochte fietsen nu elektrisch is. Als gevolg daarvan is zijn vak technischer geworden. Vels: “Het is een stuk gecompliceerder. Aan je oude drieversnellingenfiets hoefde je geen laptop te hangen. We gaan nu vijf keer per jaar op cursus om onze techniek bij te houden.” Fiets vaak in beeld Gazelle, de grootste fietsenproducent in Nederland, bevestigt de snelle opkomst van de elektrische fiets. In podcast De Spaak zegt directeur marketing Mirjam van Coillie dat op dit moment de helft van de fietsen die bij Gazelle van de band rolt, elektrisch is. “Je merkt dat de fiets in het straatbeeld gigantisch is. De speed-pedelecs, de snelle jongens. Ook bedrijven die stoppen met lease-auto’s en zeggen: laat ze maar op de fiets gaan. Er komt een heel andere beleving”, vindt ook docent De Ruijter. ROC Noorderpoort bereidt zich daarop voor. De school wil uitgroeien tot een ‘kenniscentrum voor noordelijke fietsenzaken’. Op de school zelf komt een grote, nieuwe werkplaats.

 • Aftreden Di Maio als partijleider Italiaanse Vijfsterrenbeweging nabij
  on januari 22, 2020 at 12:49 pm

  Luigi di Maio lijkt op te gaan stappen als partijleider van de Italiaanse Vijfsterrenbeweging, de grootste partij in de regering van premier Conte. Italiaanse media melden dat Di Maio vanmiddag zijn vertrek aankondigt op een partijbijeenkomst. De 33-jarige Di Maio is ook vicepremier, minister van Buitenlandse Zaken en minister van Economische Ontwikkelingen. Verwacht wordt dat hij wel aanblijft als minister. Zelf heeft hij nog niets gezegd over zijn positie. Arrogant De politicus stond al tijden onder druk, zegt correspondent Angelo van Schaijk: “Hij heeft als partijleider al drie verkiezingen op rij verloren en ook voor de regionale verkiezingen van zondag in Emilia Romagna staat zijn partij er niet best voor. Daardoor heeft partij-oprichter Beppe Grillo het vertrouwen in hem al verloren.” Twee jaar geleden kreeg de Vijfsterrenbeweging 33 procent van de stemmen. In de landelijke peilingen is de partij inmiddels gehalveerd tot 16 procent. Di Maio ligt ook niet goed onder de parlementariërs van zijn partij. “Ze verwijten hem arrogantie en autoritair gedrag. Bovendien zinden ze dat hij veel te veel hooi op zijn vork heeft genomen met al die extra ministersposten”, zegt Van Schaijk. Leegloop Sinds de vorige verkiezingen zijn al 31 parlementariërs van de partij vertrokken, zegt Van Schaijk. “Voor de Vijfsterrenbeweging zitten er zo’n 300 in de Italiaanse senaat en kamer, dus dat betekent dat de partij ruim 10 procent van zijn mensen is kwijtgeraakt. Een aantal leden is uit de partij gezet omdat ze zich niet hielden aan de regels, maar het grootste deel is zelf opgestapt uit onvrede over de manier waarop de partij wordt geleid.” Premier Conte zegt dat een eventueel vertrek van Di Maio als partijleider geen gevolgen zal hebben voor de regering, die sinds september wordt gevormd door de Vijfsterrenbeweging en het centrumlinkse PD. Twee opvolgers Wie de Vijfsterrenbeweging nu gaan leiden, wordt waarschijnlijk bekendgemaakt op een partijcongres in maart. Van Schaijk: “Di Maio zelf heeft gezegd dat hij in de toekomst een co-leiderschap voor zich ziet: een man en een vrouw die de partij samen leiden.” Volgens Van Schaijk circuleert er nog maar een naam. “Die van Alessandro di Battista. Hij was jarenlang samen met Di Maio het gezicht van de Vijfsterrenbeweging. Hij ging op wereldreis, maar is sinds kort weer terug. Dus het zou mij niet verbazen als die straks een van de leiders van de partij zal zijn.”

 • Geen sigaretten meer te koop bij Kruidvat en Trekpleister
  on januari 22, 2020 at 12:38 pm

  Bij Kruidvat en Trekpleister zijn geen sigaretten meer te koop. Ze zijn allemaal uit de schappen gehaald, omdat de winkels zich meer op gezondheid willen richten. Sigaretten passen niet bij dat imago, zeggen ze. De twee ketens waren de enige drogisterijen die nog tabakswaren verkochten. Kruidvat en Trekpleister maakten twee jaar geleden al bekend dat ze wilden stoppen met de verkoop van tabakswaren in alle 1433 winkels in Nederland en België. Het was de bedoeling dat in de loop van vorig jaar al geen sigaretten meer in de vestigingen zouden liggen, maar dat werd niet gehaald. De Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds zijn er blij mee dat nu in geen enkele winkel van Kruidvat of Trekpleister nog sigaretten te koop zijn.