Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen binnenland 

Mannen vaker slachtoffer eerwraak dan gedacht

Uit cijfers van het Landelijk Expertisecentrum Eergerelateerd Geweld (LEC EGG) is gebleken dat van de dodelijke slachtoffers van eerwraak de meerderheid man is. Dit meldt de NOS in hun speciale rubriek ‘NOS op 3’. Deze cijfers spreken het huidige beeld van eerwraak tegen, waarbij eergeweld voornamelijk wordt geassocieerd met vrouwelijke slachtoffers en mannelijke daders.

Eerwraak, of eergerelateerd geweld is een gewelddadige reactie op de aantasting van de eer van de familie. Een van de meest voorkomende gevallen zijn ongewenste relaties van familieleden. Bijvoorbeeld trouwen met iemand van hetzelfde geslacht (homoseksualiteit) of met een andere etniciteit of religie.

Het afgelopen jaar heeft het LEC EGG 52 sterfgevallen door eerwraak onderzocht. Van de 52 waren er 33 man. Volgens Janine Janssen, hoofdonderzoeker van het LEC EGG, is dit een serieus probleem. Volgens haar komt het met name doordat mannen minder snel hulp zoeken. Ze schamen zich er sneller voor al ze slachtoffer zijn van eerwraak, omdat dit niet ‘mannelijk’ zou zijn.

Volgens haar zou de voornaamste oplossing zijn dat dit beeld in de samenleving moet worden aangepast. Er zijn gelukkig al 6 instellingen die speciaal mannen ondersteunen die slachtoffer zijn van onder andere eergeweld.

Bron: NOS, Ensie

Gerelateerd:

Leave a Comment