Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen binnenland politiek 

OVV publiceert rapport over Stint

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) wilt aanpassingen in de wijze waarop licht gemotoriseerde voertuigen worden goedgekeurd. In plaats van de minister of de Tweede Kamer moet het RDW (Dienst Wegverkeer) hier als onafhankelijke instantie over gaan, stelt het OVV in een rapport dat het dinsdag heeft gepubliceerd.

Aanleiding voor het grootschalige onderzoek dat het OVV heeft uitgevoerd was het dodelijke ongeluk met een Stint, september vorig jaar, waarbij vier kinderen om het leven kwamen. In het rapport concludeert het OVV dat het ministerie te weinig inzicht heeft in de gevolgen van voertuigen zoals de Stint voor de verkeersveiligheid. Zo komen deze soms op de weg zonder dat ze voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Het probleem zit hem volgens het OVV onder andere in de politieke druk om deze voertuigen snel de weg op te krijgen. Door deze druk ging de Tweede Kamer bijvoorbeeld ook steeds vlug akkoord wanneer de ‘aangepaste Stint’ werd gepresenteerd, maar vervolgens toonde keuringen van het RDW hebben alsnog aan dat die ‘aangepaste modellen’ nog steeds niet veilig genoeg waren.

De oplossing die het OVV hiervoor heeft bedacht is het gescheiden houden van politiek en de toetsing van licht gemotoriseerde voertuigen aan de veiligheidseisen. Om deze reden zou het RDW hier voortaan meer invloed in moeten hebben. Edwin Renzen, directeur van de Stint, heeft al laten weten dat hij dit een prima aanbeveling vindt.

Bron: NOS, Trouw, NU.nl, AD

Gerelateerd:

Leave a Comment