Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen buitenland politiek 

Verenigd Koninkrijk en EU dichter bij Brexitdeal

Het is de bedoeling dat de Britten de Europese Unie op 31 oktober gaan verlaten. De kans dat het dit keer wel gaat lukken is vandaag weer een stukje groter geworden, aldus de Britse krant The Guardian. Die meldt namelijk dat er progressie is richting een Brexitdeal.

Tot nu toe liepen de gesprekken vooral vast op de impasse rondom Noord-Ierland. Omdat dit de enige landgrens tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk zou zijn na de Brexit, moesten hier douanecontroles komen. En dit zou nadelig zijn voor de economie van Noord-Ierland en Engeland, en daarnaast ook voor de economie van veel Europese landen zoals bijvoorbeeld Nederland. Een oplossing zou zijn geweest dat het Verenigd Koninkrijk niet uit de douane-unie met de EU zou stappen, maar dat was voor Boris Johnson en vele anderen geen optie.

Het lijkt er nu echter op dat er op een andere manier alsnog een stap dichter naar een oplossing is gezet. Er is een aparte regeling bedacht waarbij Noord-Ierland bij het douanegebied van het Verenigd Koninkrijk zal blijven. In plaats van grenscontroles tussen Noord-Ierland en het Verenigd Koninkrijk, zouden er dan meer grenscontroles langs de Ierse zee plaatsvinden.

Op Twitter liet Boris Johnson weten dat het ‘tijd is om de Brexit gedaan te krijgen’.

Bron: AD, Business Insider

Gerelateerd:

Leave a Comment