Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen buitenland politiek 

Geldnood bij Verenigde Naties: tekort van 230 miljoen dollar, eind van de maand is er geen geld meer.

De Verenigde Naties heeft last van groot geldtekort. De organisatie zou aan het eind van de maand helemaal zonder geld komen te zitten. VN-chef António Guterres schreef dit in een brief aan de 37.000 personeelsleden. De begroting voor dit jaar bedroeg 5,4 miljard maar tegen het einde van deze maand zullen zelfs de reserves op zijn.

Guterres wil flinke maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat de salarissen wel worden uitbetaald. Hij zegt dat er veel conferenties en vergaderingen in het laatste kwartaal moeten worden uitgesteld of zelfs afgelast. Dienstreizen zullen heel erg worden beperkt en de organisatie zal goed moeten kijken naar energiebesparing.

De 193 VN lidstaten hebben slechts 70 procent betaald van het budget nodig is voor de activiteiten van de organisatie dit jaar. Deze begroting staat los van de kosten van speciale missies om bijvoorbeeld vredesmissies, om oorlog te voorkomen.

Volgens een anonieme bron binnen de VN weigerden lidstaten eerder om hun contributie te verhogen.

Gerelateerd:

Leave a Comment