Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen buitenland gezondheid 

Omgeving afgebrande Notre-Dame vervuild met giftige looddeeltjes

Bij de brand in de Notre-Dame op 15 april in Parijs zijn looddeeltjes vrijgekomen. Er is er ongeveer 300 ton lood uit het dak van het kathedraal vrijgekomen. In heel Parijs zijn er op de trottoirs significant hogere hoeveelheden lood te vinden. Soms wel zestig keer zoveel als normaal.

Het lood komt uit de constructie van het dak en de spits die bij de brand instortten. Het lood verdampte door de de hitte van de brand en verspreidde zich in de omgeving.

De autoriteiten zeggen dat er nauwelijks concreet gevaar is, er wordt wel geadviseerd om huizen schoon te maken met sopjes en natte doeken. Regelmatig handen wassen wordt aangeraden. Nagels moeten kortgeknipt zijn – en nagelbijten is niet handig. Zwangere vrouwen moeten enkele voorzorgsmaatregelen nemen.

Er is geen giftig lood aanwezig in de lucht. Ademhalen is dus niet gevaarlijk.

Grote brand in Notre Dame: kerk verwoest, deel relikwieën gered en al 100 miljoen voor wederopbouw.

Gerelateerd:

Leave a Comment