Selecteer een stuk tekst om hem voor te laten lezen!
Algemeen Extra Opinie 

Moeilijkheden voor passend onderwijs

Veel kinderen met autisme en andere psychische problemen kunnen niet meer normale school volgen. Ze zitten thuis en kunnen nergens heen. Thuisscholing is in Nederland niet legaal, alleen als ‘richtingbedenkingen’ niet passen bij het kind. Dit is niet het geval bij deze kinderen, ons Nederlands schoolsysteem zorgt ervoor dat deze steeds dieper in de put komen.

Zo is er autistische jongen van 15 met wie wij hebben gesproken die nu al 2 keer van school is gestuurd, permanent, doordat de opgelopen prikkels hem te veel werden. Hij heeft nu zijn plek gevonden op een school speciaal voor kinderen met psychische problemen, perfect!

Voor het speciaal voortgezet onderwijs is een TLV nodig, een toelaatbaarheidverklaring, dit houdt in dat de school waar het kind niet kan verblijven aan moet geven waarom, deze school zal ook het bedrag moeten betalen dat zo’n specialistische school extra vraagt. Helaas, in 9 van de 10 gevallen wil de school dat niet betalen of is er geen plek.

De Nederlandse regering geeft nauwelijks vergoedingen voor scholen die er voor zorgen dat de “Neuro-diverse” kinderen naar goede scholen kunnen. De school die het “moeilijke kind” niet meer wil moet dus voor de kosten opdraaien. Het tekort aan geld zorgt er voor dat vele speciale scholen moeten sluiten.

Een voorbeeld is het in Rotterdam gelegen “Acato”. Dit is een speciale school voor autistische kinderen, opgericht door Sas Boot. Deze zal na de Meivakantie de deuren moeten sluiten. De bescheiden bedragen van de gemeente Jeugdwetbudget, via dabgestedings-pgb’s hielden het in stand. Dit is voor vele specialistische scholen niet genoeg.

Het is te moeilijk voor de huidige jonge generatie waarvan de helft neuro-divers is of andere psychische problemen heeft. Hopelijk kan in de toekomst meer aandacht aan specialistische educatie geschonken worden.

~ Wekelijkse column ~

Bron: “Onderwijsvrijheid voor autisten” Harriët Duurvoort, Volkskrant

Gerelateerd:

One Thought to “Moeilijkheden voor passend onderwijs”

  1. Lina Fernanda

    Ojalá en todos los países se implementará un sistema como este.

Leave a Comment